Brännkyrkagatan 110, Stockholm | hotel@hellstensmalmgard.se | +46 (0) 846 505 800

SV

Our hotels

VÄLKOMMEN TILL HELLSTENS MALMGÅRD

På en av Söders höjder står den gamla herrgårdsliknande malmgården som byggts om till ett romantiskt boutiquehotell. Det ligger mitt i Södermalms stadspuls, ett kvarter från Zinkensdamms tunnelbanestation, men utan att störas av trafikerade gator, med promenadavstånd till Gamla Stan och många andra sevärdheter.

Södermalm är en av de populäraste och mest spännande delarna av Stockholm där nöjeslivet är som bäst. Inte långt från hotellet ligger Skinnarviksberget med en vidunderlig utsikt över Stockholm, Tantolunden som bjuder in till promenader längs vattnet och de lummiga kolonilotterna som är utmärkande för området. På Södermalm finns även en mångfald av trendiga designaffärer, både för inredning och mode. Södermalm har blivit en av de populäraste platserna för restauranger och caféer på vilket gör Hellstens Malmgård till ett optimalt hotell att bo på för matälskare.


Historia

Historien från 1770 sitter i väggarna. Malmgården är en unik byggnad med en centralt placerad kullerstensbeklädd gård vilket bidrar till en kulturmiljö som man upplever med behagfulla rysningar. Mitt på gården står också ett gammalt vårdträd som planterades när byggnaden uppfördes för 240 år sedan. Tiden och århundradena står stilla.

Denna malmgård är en av de trettioåtta malmgårdar som finns kvar i Stockholm. De är herrgårdsliknande och började resas under 1600-talet då de främst användes som sommarbostäder av stadens adel. Denna malmgård byggdes som bostad för apotekaren Johan Michael Wirwach och han anlade också de utbredda trädgårdarna på vilken det odlades medicinalväxter.

Huset togs över av Wirwachs änka som anlade sidenväverier i en flygel. Därefter berättar husets historia om en uppfostringsanstalt för besvärliga pojkar, arbetarbostäder, ett politiskt partis kanslilokaler, samt i modern tid kanslibyggnad för Sveriges arkitekters riksförbund.  Man kan bara ana historiens vingslag och vad som hänt i detta hus.

Ägaren har ansträngt sig att återskapa husets ursprungliga design och denna har förstärkts med starka färger på rummens väggar, möbler i tidstypisk gustaviansk stil och också en del antikviteter från världen och föremål från spännande platser kryddade med oväntade detaljer. Unika kakelugnar i original, några Gustavsberg, finns kvar i byggnaden.

På sommaren äter vi frukost på verandan eller i trädgården, men under svalare höst, vinter och vårsäsong intas frukosten i de unika Tegelvalven i källaren.

Läs mer om Malmgårdens historia här:

KONTAKT

KONTAKTA OSS Hotel Hellstens Malmgård Brännkyrkagatan 110 SE- 117 26 Stockholm Tel:        Tel: 08-465 058 00 E-post: hotel@hellstensmalmgard.se Välkommen att kontakta oss om…

Läs mer

SHOPPING SÖDERMALM

SHOPPING SÖDERMALM Söder erbjuder mycket bra shopping och det finns många guider till kul shopping. Vi vill slå ett slag för vintage och second-hand. Det…

Läs mer

SEVÄRDHETER I STOCKHOLM

SEVÄRDHETER I STOCKHOLM Det är inte vår intention att skriva en hel Stockholmsguide för det finns flera utmärkta sådana att köpa. Men vi vill bara…

Läs mer